Prima pagină / Cazare si turism / La Saschiz / Cetatea ţărănească din Saschiz

Situată pe "Dealul Cetăţii", înconjurată în trei părţi de pante abrupte, cetatea ţărănească de refugiu din Saschiz se pare că a fost ridicată pe ruinele unei foste fortificaţii romane, într-o poziţie stategică importantă: pentru a păzi drumul care lega Rupea de Sighişoara.

Anul 1343, înscris pe zidul de N-V al cetăţii indică probabil începutul lucrărilor principale (sau de întărire) a sistemului defensiv. La construcţie au participat 7 sate din împrejurimi : Saschiz, Cloaşterf, Archita, Daia, Criţ şi alte două care în timp au dispărut : Diawaldia şi Adamsdorf. Aceste comunităţi au câştigat astfel dreptul de a se adăposti aici în caz de nevoie.

Forma cetăţii este ovală având o lungime de 92m şi lăţimea de 53m şi a fost compusă din 6 turnuri, respectiv: turnul de pază- care azi nu mai există şi prin care printr-un coridor îngust se intra în turnul porţii sau turnul slăninii la intrare. Cele două turnuri alături de cel al preotului, al pulberii, al şcolii şi al principelui au fost reunite printr-un drum de gardă de-a lungul zidului de fortificaţie şi au fost susţinute în special de întărituri din lemn, piatră sau construcţii mai mici.

În partea de Est a cetăţii acum se mai pot vedea doar o parte din fostele fundaţii ale zidurilor de apărare.

În curtea interioară au existat două iazuri cu peşte, o fântână adâncă de 60-70m din care se spune că pornea o galerie subterană spre sat- ultima verificare a fost făcută după primul război mondial când 10m mai erau încă practicabili- şi de asemenea o capelă care a fost utilizată până în anul 1927 înainte de a fi transformată în casă de găzduire pentru tineret.

"În jurul cetăţii a fost săpată o cale sinuoasă pentru a facilita accesul căruţelor până pe creastă". Charles Bonner, publicist englez, 1868.

Existenţa unei cetăţi atât de puternice explică de ce doar pe la 1493- anul teribilei invazii turceşti în regiunea Sibiului- au început lucrările construcţiei bisericii fortificate.

Se spune că cei care spun "noapte bună" sau "la revedere" cetăţii primesc un răspuns compus din 6 sau 7 silabe. Salutului îi răspunde o fecioară bătrână care s-a lăsat zidită la cetate.

Astăzi cetatea face parte din lista monumentelor naţionale de clasa A.

A propos de autor

  • Anca Dalmasso

    Mic producator
    Administrator la I.I. Dalmasso Maria-Anca
    Telefon +40 740 286 874